the green mile_Cider & landscape recovery center_Academic work ETSAM 2012

Villablino is a coal-mining little town in the bottom of Laciana valley in León. The closure of the coal washery has been the cause of the ruine of the local economy, high unemployment and the social unrest. This began when coal production become uneconomic. It was decided to improve a new economical motor to recover the social health of the area, using a local production besides landscape recovering.

 

This new development provides a cider and a landscape recovering centre for all the opencast mines on the top of the valley. Cider needs high employment and it is a local production. Apple plantations provides the area of a hugh variety of apples.  Cider was placed in the hoppers, transforming the old local washery, a masterpiece of industrial archaeology, into the home of the new economical motor of the valley. This magnificent structures with their gateways and tanks will be conserved and reused without altering its old character.

 

The coal was treated in an industrial route along the coal washery. The first step was to place the parts of the cider into the parts of the industrial route of the coal. New additions will be articulated with the structural logic of the industrial as little boxes. Each little box is responsible of a single function. These additions support the new program as new industrial placed near the old ones. The topological relationship of the volumes creates new spaces between related through several pavements. It generates new different routs depending on the program assigned. Slab roof brunch each program into a big box matching up them. Each little box has a different height above the slab roof. The horizontal planes of the slab roof contrast with the height of the hopper and the little boxes.

 

The different boxes and the interaction of the old and new architecture created a varied backdrop for the location of the new economic development.

Villablino es un pequeño pueblo minero en el valle de Laciana, León. El cierre del lavadero de carbón, debido a la baja rentabilidad de la industria del carbón, ha sido la causa de la ruina de la economía local, el alto desempleo y el malestar social. Con esta propuesta, tanto a un nivel arquitectónico, como socio-económico, plantea un nuevo motor que impulse una producción industrial local para recuperar la salud social de la zona, además de recuperar el paisaje.

 

Este nuevo desarrollo proporciona una sidrería y un centro de recuperación del paisaje para todas las minas a cielo abierto de la parte superior del valle. La industria de la sidra necesita un alto nivel de mano de obra y la materia prima es un producto local. Nuevas plantaciones de manzanos proporcionaría una gran variedad de manzanas, enriqueciendo la calidad del producto manufacturado. La sidrería se coloca en las tolvas, transformando el antiguo lavadero de carbón, una obra maestra de la arqueología industrial, en el hogar del nuevo motor económico del valle. Estas magníficas estructuras con sus pasarelas y tanques serán conservadas y reutilizadas sin alterar su carácter original.

 

El carbón se trataba a lo largo de un recorrido industrial a través del lavadero, por lo que se plantea una primera fase de proyecto consistente en crear un nuevo recorrido para el procesamiento de la sidra. Nuevas piezas o volúmenes se articularán con la lógica estructural existente. Cada nueva pieza es responsable de una sola función que complemente el nuevo programa industrial. La relación topológica entre los volúmenes crea espacios de relación diferenciados mediante un tratamiento del pavimento entre ellos. De esta forma, se generan nuevos recorridos en función del programa asignado a cada volumen. Una losa de cubierta enlaza cada una de las piezas, agrupándolas en un solo volumen programático. Cada una de las piezas independientes tiene una altura diferente que sobresale del plano horizontal de la losa. Dicho plano horizontal de cubierta contrasta con la altura de la tolva y la nueva volumetría.

 

Los diferentes volúmenes y la interacción entre la antigua y la nueva arquitectura crean un telón de fondo para la ubicación del nuevo desarrollo económico.